fbpx

Fantastisch, na lang wikken en wegen hebben jullie besloten welke tuinkamer het ging worden en nu staat ‘ie er! Het was een lang proces maar het resultaat mag er wezen. Vakkundig hebben specialisten jullie geholpen om tot het eindresultaat te komen. Buren, vrienden en familie beginnen na het zien van jullie nieuwe tuinkamer spontaan te twijfelen of zij er toch ook niet eens aan zouden moeten. Er is nog één grote maar; hoe ga je die tuinkamer inrichten? Want een plastic tafeltje met een – met alle respect – paar campingstoeltjes is waarschijnlijk nou ook niet helemaal wat jullie in gedachten hebben. Mocht je niet weten waar je het zoeken moet, dan is dit artikel voor jou. We geven je namelijk 6 tips waarmee je tot een beter resultaat kunt komen van de tuinkamer. 

hoe tuinkamer inrichten glas

1. Behoud zoveel mogelijk licht

Je hebt geluk, een tuinkamer is vaak net als een serre voor een groot gedeelte voorzien van glas. Door de constructie van de tuinkamer creëer je dus van nature al een ruime lichtinval.

Met een hoge mate van lichtinval zorg je voor een goede connectie met datgene wat zich buiten de tuinkamer bevindt; de tuin. Hierdoor krijg je het het gevoel dat je buiten en binnen met elkaar kunt gaan combineren.

Het is dus vooral de kunst om tijdens de inrichting de lichtinval niet té veel te verstoren, tenzij je dit met opzet doet natuurlijk, om te camoufleren of de zon tegen te houden.

2. Verlichting

Je denkt bij inrichting wellicht alleen aan meubels en vloerkleden, hier zit echter een grote maar aan. In het donker of ’s ochtends is verlichting namelijk noodzakelijk als je wilt vertoeven in de tuinkamer.

Je wil je krantje kunnen lezen of elkaar ’s avonds aan kunnen kijken wanneer je een goed gesprek hebt. En ja, soms kunnen kaarsen best wel gezellig zijn maar ‘echt’ licht is toch wel handig op sommige momenten.

De meest gebruikte varianten in een tuinkamer zijn de LED-spots of de LED-strips. Je kunt ervoor kiezen om deze zelf in te bouwen maar de betere leverancier kan deze betreffende producten ook voor je leveren wanneer je een terrasoverkapping laat plaatsen. Nalevering is in de meeste gevallen ook geen probleem. We schreven al uitgebreid over verlichting van de terrasoverkapping.

verlichting

zonwering

 

3. Licht kan ook irritant zijn.

Als je je tuinkamer gaat inrichten, houd er dan ook rekening mee dat je – omdat je zoveel lichtinval hebt – last gaat krijgen van al dat licht.

Het is dus wenselijk om een oplossing te zoeken voor deze lichtinval. De oplossing hiervan is terug te vinden in een aantal potentiële oplossingen; afhankelijk van het budget dat je hebt.

Zonwering is een van de meest gebruikte oplossingen omdat dit zo goed werkt, tegenwoordig is zonwering bijna altijd automatisch.

Het zonnedoek is een alternatief wanneer je de oplossing in een iets goedkopere hoekt zoekt. Een zonnedoek is trefzeker, dat wordt al duizenden jaren bewezen want overal ter wereld worden zonnedoeken gebruikt om de zon te weren.

 

4. Wees bedachtzaam en kies de juiste deur

Tijdens de inrichting van de tuinkamer is het belangrijk om na te denken over de keuze wat betreft de deuren. Dit onderdeel is namelijk erg belangrijk voor de uiteindelijke uitstraling van de tuinkamer en in hoeverre deze uiteindelijk praktisch is.

Een schuifwand c.q. panorama schuifdeur welke volledig kan worden open geschoven resulteert in een betere connectie met de tuin. Deze betere connectie komt voort uit het idee dat wanneer je de deuren openslaat de tuinkamer helemaal verbonden is met de tuin.

Je kunt er – bij de betere dealers – voor kiezen van hoeveel wanden je een schuifwand zou willen maken. De hoeveelheid varieert van een enkele schuifwand tot de volledige breedte van de tuinkamer. Maatwerk is essentieel bij het inrichten van dit soort tuinkamers.

 

panorama schuifwand tuinkamer

meubels tuinkamer

5. Ga voor (tuin)meubels welke de moeite waard zijn

Als je de tuinkamer gaat inrichten en je bent toegekomen aan de meubels; denk verder dan het standaard tuinsetje.

Je hebt waarschijnlijk een flinke duit in de zak gedaan om ervoor te zorgen dat er een mooie tuinkamer is geplaatst, het zou zonde zijn om de inrichting qua meubels beneden het niveau van de tuinkamer te laten komen. Een mooie inrichting scheelt een slok op een borrel wat betreft het leef genot dat je zult ondervinden in de tuinkamer.

Als je het zelf moeilijk vindt om tot een stijlvolle inrichting te komen, ga dan vooral met een expert in zee. Een tuinkamer is een investering voor op de lange termijn, van de investering die nu iets hoger zal uitvallen zal je lang plezier hebben.

6. Het heet niet voor niets een tuinkamer

De tuinkamer is uiteraard een plek waar binnen met buiten wordt verbonden. Wanneer je je tuinkamer gaat inrichten, neem dit gegeven  dan mee tijdens je zoektocht naar de perfecte inrichting zodat je hier de juiste inrichting op kunt selecteren.

Planten, bomen en ander groen kun je eigenlijk nooit genoeg hebben om een tuinkamer aan te kleden. Al dit groen geeft je ook de uitgelezen om als verbindende factor te laten fungeren tussen binnen en buiten.

Probeer te variëren met verschillende plekken qua indeling van het groen. Zo kun je de tafel aankleden met groen, de hoeken van de tuinkamer gebruiken maar ook zeker in de hoogte gaan werken door het groen te plaatsen op houders aan de wand.

 

Planten in de tuinkamer

Dus; hoe een tuinkamer inrichten?

Je hebt in dit artikel de nodige tips gelezen voor wat betreft de inrichting van je tuinkamer. Hopelijk heb je enkele handvatten uit de tips kunnen halen en kun je zelf aan de slag. Echter, als laatste tip willen we je wel meegeven dat je vooral niet overhaast te werk moet gaan. En het mocht misschien verleidelijk zijn, maar als je ergens niet uitkomt, ga niet zelf zitten pielen. Dat leidt vaak niet tot de beste resultaten.

Soms is de hulp van een expert gewoon wenselijk. Dit doet op de korte termijn misschien een beetje pijn in je portomonnee, maar op de lange termijn zal je plezier hebben van de expertise en haal je meer plezier uit de investering die je hebt gemaakt.


© Copyright Mijnterrasoverkapping