fbpx

“7 stappen naar het perfecte ontwerp”

Het is nogal wat, van besluiten dat je een terrasoverkapping gaat aanschaffen, om te gaan bepalen welk terrasoverkapping ontwerp het best bij jou past.. Maar, niet getreurd, in dit artikel nemen we je mee in de wondere wereld van alle ontwerpmogelijkheden. Dus, na het lezen van deze pagina kun je knopen doorhakken! Wat komt er aan bod op deze pagina?

  1. Vrijstaand of aan huis?
  2. Schuin of horizontaal dak?
  3. Wat voor soort dak?
  4. Terrasoverkapping ontwerp: welk model?
  5. Kleur
  6. Accessoires
  7. Inrichting

terrasoverkapping ontwerp

1. Vrijstaand of aan huis

Een vrijstaande overkapping of aan huis; een bepalende keuze voor het ontwerp dat je kiest. Voor de meeste mensen geldt dat ze al een keuze hebben gemaakt op dit gebied. Een natuurlijke voorkeur is vaak het geval. Het kan zo zijn dat er veel ruimte is achter in de tuin die men meer wil benutten. In zo’n geval lijkt een opzichzelfstaande terrasoverkapping toch een logische keuze. Wanneer je kiest voor een terrasoverkapping ontwerp dat is verbonden aan een huis dan kies je logischerwijs meer voor de verlenging van het huis; een veel gekozen optie. Wanneer je kiest voor een vrijstaande terrasoverkapping creëer je eigenlijk een opzichzelfstaande leefruimte in de woonomgeving.

Terrasoverkapping ontwerp aan huis

Terrasoverkapping aan huis

Vrijstaande terrasoverkapping ontwerp

Vrijstaande terrasoverkapping

2. Schuin of horizontaal dak?

Een volgende interessante keuze is die tussen een schuin en horizontaal dak. Let wel: 100% recht bestaat niet, want het regenwater moet weg kunnen lopen. Maar vanwege esthetische redenen behoort een dak dat helemaal horizontaal lijkt wel tot de mogelijkheden. Tijdens deze stap is het belangrijk om in ogenschouw te nemen dat de hoogte van het dak (en de terrasoverkapping) binnen een bepaalde marge dienen te vallen omdat je anders niet in aanmerking zult komen voor een vergunningsvrije overkapping. Het is het dus altijd waard om je te verdiepen in het feit of je wel of niet in aanmerking komt voor een vergunningsvrije terrasoverkapping! Al met al zijn voornamelijk de visuele overwegingen en het rekening houden met een de afmetingen omtrent de vergunning belangrijke pijlers tijdens deze stap.

terrasoverkapping ontwerp met aflopend dak

Aflopend dak

horizontaal dak

Horizontaal dak

3. Wat voor soort dak?

Nu je wat hebt gelezen over het schuine versus het horizontale dak is het van belang dat je weet welke mogelijkheden er zijn omtrent de dak soorten in het ontwerp van een terrasoverkapping. Want ja, er zijn véél mogelijkheden op dit gebied. Een lamellendak ontwerp, een gedeeltelijk schuifdak, een volledig schuifdak of toch een afgesloten dak? Dan heb je naast de dak soort nog de keuze tussen het materiaal van het dak; polycarbonaat of glas? Voor het gemak geven we je een overzicht van de verschillende mogelijkheden, anders wordt het misschien wel erg verwarrend.

polycarbonaat dak

Polycarbonaat dak

lamellen dak

Lamellen dak

glazen schuifdak

Glazen schuifdak

gesloten dak

Gesloten dak

4. Ontwerp terrasoverkapping: welk model?

Er zijn natuurlijk erg veel verschillende modellen van verschillende merken op de markt voor wat betreft het type terrasoverkapping. Het zijn er teveel om op te noemen en visueel te maken. We wilden het onderwerp in ieder geval wel even aangesneden hebben zodat je je bewust bent van het feit dat ontzettend veel verschillende modellen op de markt zijn. Oriënteer je daarom goed naar wat de mogelijkheden zijn.

5. Kleur 

Er wordt vaak een standaard aanbod gedaan wat betreft de kleurstelling tijdens het ontwerp van de terrasoverkapping, denk hierbij aan:

Als je denkt van, ”moet ik nou écht zoveel geld uit gaan geven aan zo’n kleur?” dan is er goed nieuws. In veel gevallen kun je in overleg je eigen kleurstelling kiezen waardoor je dus niet gebonden bent aan standaardkleuren als de bovenstaande. Een kleur welke een match geeft met de kleur van het huis en de kleuren in de tuin is natuurlijk een mooi meegenomen toevoeging.

6. Accessoires

Accessoires zijn er ten overvloede voor terrasoverkappingen, een leuke maar ook zeker erg belangrijke stap om mee te nemen in de ontwerp stap. Puntsgewijs stellen we een hieronder een overzichtelijke lijst met accessoires op die voor jou mogelijk van meerwaarde kunnen zijn voor je terrasoverkapping:

Verlichting

Op dit gebied zijn er verschillende keuzemogelijkheden tijdens de ontwerpfase. Onder de meest gemaakte keuzes vallen de LED-spots of de LED-strips. Je kunt ook kiezen voor wandverlichting of verlichting op de grond.

LED-strip

LED-strip

LED-spot

LED-spot

Verwarming

Een heater of infrarood verwarming zijn veelvoorkomende accessoires die je tegenkomt in een terrasoverkapping. Tijdens de wat frissere avonden of zelfs koelere dagen blijft het met deze optie toch nog aangenaam om gebruik te blijven maken van de terrasoverkapping. 

Infrarood

Infrarood

Geluid

Een goede geluidsinstallatie is natuurlijk nooit weg. Wanneer je voor optimaal comfort wilt gaan dan is een degelijke geluidsinstallatie een onmisbare factor in je terrasoverkapping ontwerp. 

Infrarood warmte en geluidsinstallatie

Heater en geluidsinstallatie

Zonwering

Het is een feit dat een terrasoverkapping het meest wordt gebruikt tijdens de warmere dagen van het jaar. Tijdens de warmere dagen schijnt de zon veel; soms is het dan ook lekker om de zon te kunnen ontwijken met een zonwering. Het kan in de zomer namelijk nogal warm worden onder een terrasoverkapping. Zonwering aan de onderkant of aan de bovenkant van het dak van de terrasoverkapping kan daarom een uitkomst zijn.

Zonwering

Zonwering

7. Inrichting

Last but not least is het natuurlijk belangrijk dat je een super strakke terrasoverkapping af maakt met een toffe inrichting. Je hebt namelijk een paar euro uitgegeven een strak ontworpen overkapping, je hebt nu de kans om het helemaal af te maken met een passende inrichting. Qua inrichting is er natuurlijk voor een ieder wat wils, het is daarom raadzaam om je goed te oriënteren op hoe jij je terrasoverkapping in zou willen gaan richten. Sites als Pinterest kunnen je hier aardig in inspireren. Om je een handje op weg te helpen hebben we alvast een mooie inrichting voor jou op een rijtje gezet.

ontwerp terrasoverkapping inrichting

De expert op het gebied van ontwerp terrasoverkapping

Je hebt nu wat algemene informatie gelezen over de terrasoverkapping, de mogelijkheden en de ontwerpstappen in het proces. Wellicht hebben we je geïnspireerd maar ben je toe aan informatie welke precies aansluit op jouw vragen, die nog niet beantwoord zijn. Rene (eigenaar van Mijnterrasoverkapping) is de beste in het beantwoorden van zulke vragen. Zijn jarenlange ervaring en technische inzicht komt hierbij goed van pas. We helpen je vrijblijvend.

Kunnen we je helpen?

Met al je vragen kun je terecht bij Gijs. Namens ons team helpt Gijs je met alle plezier. Je kunt Gijs bereiken op het onderstaande nummer, of stel je vraag per bericht door op de knop te drukken.

Gijs

Gijs

Specialist

Stel je vraag


© Copyright Mijnterrasoverkapping