fbpx

 

Overkapping glas of polycarbonaat

Een belangrijke vraag die mensen vaak stellen bij ons in de showroom is of zij zouden moeten kiezen voor een overkapping van glas of een overkapping van polycarbonaat.

Een logische vraag vinden wij. Om deze overweging iets eenvoudiger te maken hebben we ervoor gekozen om jou te informeren in dit artikel over de polycarbonaat variant van een overkapping en de glazen variant van een overkapping.

Lees rustig verder en je zult allerlei informatie over prijsverschillen, ervaringen, mogelijke kwaliteitsverschillen en eventuele voor- en nadelen lezen. We hebben geprobeerd om de meest belangrijke items terug te laten komen in het artikel. Vind je nou dat er iets mist? Mail ons dan naar info@mijnterrasoverkapping.nl en we zullen ervoor zorgen dat ook jouw vraag aan bod komt in dit artikel.

Helder polycarbonaat dak wit

 

Helder Polycarbonaat dak

De verschillen tussen glas en polycarbonaat

Polycarbonaat is een kunststof dat honderden malen sterker is dan glas en is net als glas glashelder. Polycarbonaat is niet tegen krassen bestendig, glas is dit uiteraard wel. Polycarbonaat is een materiaal dat erg goed te bewerken valt, geen vorm is te gek.. Glas daarentegen is lastiger te bewerken. Qua gewicht van het materiaal is polycarbonaat het meest licht van de twee. Polycarbonaat is ongeveer twee keer zo licht als dat glas is.

Wat is duurder; een glas of polycarbonaat overkapping?

Hier kunnen we heel kort over zijn.. In basis is een overkapping gemaakt van polycarbonaat goedkoper dan een overkapping welke gemaakt is van glas. Waarom is dit dan zou vraag je je wellicht af? Nou, heel simpel. Glas is erg zwaar ten opzichte van polycarbonaat, daarom is er een stevigere draagconstructie nodig wanneer voor de optie van glas wordt gekozen. Aan het einde van de rit zorgt een stevigere draagconstructie voor een hogere kostprijs.

Voor de beeldvorming: glas weegt ongeveer 30kg / m2 (afhankelijk van de glassoort) terwijl polycarbonaat 5kg / m2 weegt.

Polycarbonaat en glas overkapping nadelen

Je hebt waarschijnlijk al wat voor- en nadelen voorbij zien komen voor wat betreft de polycarbonaat overkapping. We zetten ze nog even op een rijtje voor je.

Na verloop van tijd kun je krassen zien ontstaan op polycarbonaat, dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het vallen van takjes en andere natuurlijke onvoorziene zaken. Ook tijdens het schoonmaken kunnen kleine steentjes zorgen voor krassen. Eventueel kunnen de polycarbonaat platen wel gepolijst worden waarmee de krassen grotendeels verholpen kunnen worden.

De lichtinval is minder dan bij glas. Normaal glas laat ongeveer 88 procent van het licht door. Helder polycarbonaat laat ongeveer 70 procent licht door tegenover 55 procent licht dat doorgelaten wordt wanneer het gaat om opalen polycarbonaat platen. Een overkapping met opalen polycarbonaat platen zorgt voor een water gedimd licht wat een erg mooie ambiance met zich mee kan brengen. Door helder polycarbonaat is alles in principe zichtbaar door een golfachtige structuur heen.

overkapping glas schuiframen

 

 

 

overkapping glas dak

Polycarbonaat en glas geluid regen

Wanneer polycarbonaat wordt beoordeeld qua geluid dan kan dit nogal eens de nodige bedenkingen opleveren. Met andere woorden; polycarbonaat krijgt nogal eens de naam dat het veel geluidsoverlast kan veroorzaken. Laten we eens twee situaties in ogenschouw nemen; het geluid onder de overkapping van polycarbonaat en wanneer je op andere plekken in huis bent.

Stel je zit gezellig onder je terrasoverkapping en het begint te regenen. Hoe hard is hard geluid van de regen dan op de polycarbonaat platen? Veel mensen beschouwen een zacht tikkend geluid van de regen als aangenaam en ontspannend wanneer ze een gezellige avond hebben of wanneer men in bed licht. Maar wanneer het hard regent kan een polycarbonaat plaat voor een trommelend geluid zorgen dat misschien harder gaat dan je zou willen. Echter, wanneer het hard regent hoor je dit altijd beter dan wanneer het minder hard regent.

Bij glas is het geluid wanneer het regent een stuk minder. Voor de vergelijking: de geluidsdemping bij glas is zo ongeveer rond de 35 á 36 decibel terwijl de geluidsdemping bij polycarbonaat materialen zo ronde 21 decibel schommelt. Het verschil tussen beiden is wezenlijk wanneer je je realiseert dat de druk van het geluid zich per opbouw van drie decibellen verdubbelt. Hiermee kunnen we concluderen dat glas een stuk meer geluidswerend is dan polycarbonaat.

Polycarbonaat zonwerend & Glas zonwerend

In hoeverre zijn polycarbonaat en glas nou zonwerend? En wat kan ik beter kiezen wanneer ik voor warmte werend ga? Polycarbonaat of glas? Laten we deze vraag eerst opbreken in twee stukken wanneer we het hebben over warmte werend; 1. Het zonlicht dat doorgelaten wordt en 2. De daadwerkelijke warmte die door het materiaal heen komt.

Doorlaten zonlicht en warmte polycarbonaat

Een ding is zeker: polycarbonaat laat minder licht door dan glas. Er zit echter nog wél verschil tussen de verschillende soorten polycarbonaat en in hoeverre zij licht doorlaten. Zo laat de meest heldere variant polycarbonaat zo rond de 70% licht door. Wanneer we het hebben over de opalen variant polycarbonaat dan wordt er 55% van het licht doorgelaten. Daarnaast is nog de IQ Relax polycarbonaat plaat. Deze plaat laat ongeveer tussen de 47 en de 50 % licht door.

De warmte die ook daadwerkelijk wordt doorgelaten door de verschillende soorten polycarbonaat verschillen ook per soort polycarbonaat die je kiest, al ligt het voor de verschillende polycarbonaat soorten redelijk dicht bij elkaar qua energie welke wordt doorgelaten. De heldere soort polycarbonaat laat ongeveer 62% van de energie c.q. warmte door. Voor de opalen variant polycarbonaat dien je rekening te houden met een doorlaat van ongeveer 55%. De meest werende variant polycarbonaat (IQ Relax) qua energie laat ongeveer 43% door qua energie.

Doorlaten zonlicht en warmte glas

Wanneer we het hebben over het doorlaten van zonlicht en warmte voor wat betreft glas dan komen we op andere waarden uit ten opzicht van polycarbonaat. Qua doorschijnen van licht is standaard glas een absolute ‘’topper’’ met een lichtdoorlaat van 88%. Melkglas, dat zoals de naam doet vermoeden een melkachtige look met zich meebrengt, laat ongeveer 50 á 52% van het licht door.

Betreffende de warmte / energie welke helder glas doorlaat kunnen we redelijk kort zijn, dit is veel! Dit brengt voor- en nadelen met zich mee. Enige zonnestralen in de lente en herfst zijn al voldoende om te zorgen voor een aangename temperatuurswisseling. Echter, wanneer het hoogzomer is kan het doorlaten van zo’n grote hoeveelheid energie ook leiden tot een onaangename verwarming. Melkglas laat zo’n 52% procent van de energie die erop komt ook daadwerkelijk vrij. Zo kunnen we melkglas bestempelen als een meer ‘’neutrale’’ variant glas.

 

 

 

 

overkapping glas dak met zonwering

 

Conclusie: Welke soort overkapping kan ik het best kiezen?

Zoals je het gelezen is de vraag of je beter kunt kiezen voor glas of polycarbonaat een multidimensionale vraag welke niet zo 1, 2, 3 beantwoord kan worden. Want het scheelt nogal wat of je tuin op het noord of op het zuiden staat of dat je juist wel of niet van een tikkende geluid houdt en wat je portemonnee zegt over dit hele verhaal.

Al met al hopen we dat je wat meer te weten bent gekomen over polycarbonaat en glas en dat deze informatie je helpt in het maken van een beslissing. Mocht je niet zeker zijn van je zaak en wil je meer informatie ontvangen of eens horen wat een specialist zou zeggen over jouw specifieke situatie? Bij Mijnterrasoverkapping lopen meerdere vakspecialisten rond met meer dan tien jaar ervaring in het adviseren en met het plaatsen van overkappingen, terrasoverkappingen, veranda’s en tuinkamers.

Bij Mijnterrasoverkapping hebben we recentelijk onder andere mensen uit omgevingen als Doetinchem, Barneveld, Rijssen, Velp en de gehele provincie Overijssel geholpen.


© Copyright Mijnterrasoverkapping