fbpx

Terrasoverkapping vergunning

Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een terrasoverkapping, veranda of serre is het handig om van te voren te bepalen wat de regelgeving zegt op dit gebied. Het plaatsen van een terrasoverkapping – of anders gezegd een bijbehorend bouwwerk – gaat soms gepaard met het aanvragen van een vergunning. 

Om het eenvoudig voor jou te maken hebben we op deze pagina alle regeltjes overzichtelijk op een rijtje gezet. 

Let op; aan de informatie uit dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden. De informatie is bedoeld ter indicatie. 

Is een terrasoverkapping vergunningsvrij?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we een blik geworpen op het ‘’Vergunningvrij bouwen van een bijbehorend bouwwerk’’ van de overheid.

Er zijn een aantal belangrijke stappen om te bepalen of je een vergunning nodig hebt voor de terrasoverkapping. In vogelvlucht nemen we ze met je door.

vergunningvrij bouwen

Stap 1. Breng in kaart hoe groot het achtererfgebied is. 

Enkel en alleen op het achtererf is het toegestaan om vergunningsvrij te bouwen. In tegenstelling tot het achtererf is er altijd een vergunning nodig op het voor- en zijerf. Vaak mag je alleen een hek vergunningsvrij op het voor- en zijerf plaatsen. Meer informatie over de erfgrens vind je hier.

Wat is het achtererfgebied?

Dit is het gebied dat komt na de lijn welke het hoofdgebouw een meter achter de voorkant doorkruist. Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeld. Er zijn een aantal uitzonderingen wat betreft het bepalen van het achtererfgebied. Raadpleeg voor de uitzonderingen de brochure omtrent vergunningvrij bouwen van de overheid.

achtererfgebied

Bron: ‘Vergunningvrij bouwen van een bijbehorend bouwwerk’

Stap 2. Meet de grootte van het bebouwingsgebied

Enkel een percentage van het achtererfgebied mag bebouwd worden. Om uit te rekenen wat de vergunningsvrije ruimte is om te bouwen op een erfgebied wordt er gebruik gemaakt van het zogeheten bebouwingsgebied.

De Rijksoverheid definieert het bebouwingsgebied als volgt:  ‘’Het achtererfgebied en de grond onder de aan het hoofdgebouw toegevoegde aan- en uitbouwen is het ‘bebouwingsgebied’’’ 

Breng het bebouwingsgebied in kaart om te achterhalen wat de vergunningsvrije omvang van de terrasoverkapping mag zijn.

 

terrasoverkapping

bron: Unsplash

Stap 3. Berekenen: het maximum toelaatbaar oppervlak van een bijbehorend bijgebouw

Het is verplicht om een vergunning aan te vragen wanneer de terrasoverkapping meer dan 50% van het bebouwingsgebied inneemt. Deze regel gaat op als het bebouwingsgebied tot en met 100 vierkante meter beslaat.

Wanneer het bebouwingsgebied een oppervlakte beslaat van 100 tot en met 300 vierkante meter mag je maximaal 50 vierkante meter bebouwen plus 20 procent van het aantal vierkante meters boven de 100.

Is je bebouwingsgebied groter dan 300 vierkante meter? Dan mag je 90 vierkante meter bebouwen plus 10 procent van het oppervlak dat boven de 300 vierkante meter uitkomt. Een belangrijke toevoeging aan deze regelgeving is dat de oppervlakte van bestaande bijgebouwen moet worden afgetrokken van de totale toegestane vergunningsvrije bouwgrond. 

 

Weet je niet hoe je het maximum toelaatbare oppervlak voor een bijgebouw moet berekenen?

Wij leggen het uit en geven je de formules.

Tot en met 100 m2 (vierkante meters) bebouwingsgebied

Aantal vierkante meters bebouwingsgebied / 2 = Toegestane aantal vierkante meters bijbehorend bouwwerk

Vanaf 100 m2 tot en met 300 m2 bebouwingsgebied

Je hebt minimaal 50 toegestane vierkante meters om op te bouwen + 20% van het gedeelte dat groter is dan 100m2

Groter dan 300 m2 bebouwingsgebied

Je hebt minimaal 90 toegestane vierkante meters om op te bouwen + 10% van gebied dat groter is dan 300m2. Let op: hier geldt een maximum van 150 vierkante meters te bebouwen gebied.

Stap 4. Mag er nog wel worden bijgebouwd?

Wanneer er al is bijgebouwd dient de al bijgebouwde oppervlakte afgetrokken te worden van maximaal toegestane oppervlakte om op bij te bouwen. Nu weet je of je nog extra mag bijbouwen.

Stap 5. Hoogte. Hoe hoog mag ik bouwen

Om erachter te komen hoe hoog er gebouwd mag worden zonder vergunning is het verstandig om eerst uit te zoeken of het bijgebouw binnen vier meter van het hoofdgebouw wordt geplaatst. 

Mijn overkapping wordt binnen vier meter van het hoofdgebouw geplaatst, wat nu?

  • bouw niet hoger dan 30 cm boven de vloer van de 1e bouwlaag
  • is er maar één bouwlaag? bouw niet hoger dan het deze laag c.q. het hoofdgebouw
  • Zonder vergunning mag er nooit hoger dan 5 meter gebouwd worden

Mijn overkapping wil ik laten plaatsen verder dan vier meter van het hoofdgebouw vandaan. Hoe hoog mag de overkapping worden?

  • Tot drie meter hoogte is toegestaan. Wil je hoger bouwen? Dan gelden er specifieke regels
  • Er zijn specifieke regels wat betreft de dakvorm en de bouwhoogte wanneer er hoger dan drie meter wordt gebouwd

1. Het dak dient minimaal twee schuine vlakken op het dak te krijgen

2. De dakvoet heeft een maximaal toegestane hoogte van 3 meter

3. De hellingshoek van de schuine vlakken mag maximaal 55 graden bedragen

4. Hiernaast wordt de dakgrens nog in hoogte begrensd door de volgende formule:  (afstand daknok tot de perceelsgrens [m] x 0,47) + 3= maximale daknokhoogte [m].

Stap 6. Waarvoor wordt het bijgebouw gebruikt

Het bijgebouw dient in ieder geval ondergeschikt te zijn aan het hoofdgebouw qua gebruik. Logischerwijs gaat dit op voor de meeste -zo niet alle- terrasoverkappingen, veranda’s en serres. De gemeente Den Haag geeft je een indruk van de mogelijkheden in de onderstaande video. 

Stap 7. Zijn er nog uitzonderingen waar ik rekening mee dien te houden?

Er zijn nog een aantal belangrijke uitzonderingen welke belangrijk te zijn om in overweging te nemen met het oog op een eventuele vergunningsvrije plaatsing.

  1. Zoek uit of een overkapping past in het bestemmingsplan
  2. Zijn er nog andere activiteiten waarvoor je wel een vergunning nodig hebt? Bijvoorbeeld het kappen van een boom
  3. Hou rekening met de buren. Overleg met ze en laat een licht schijnen op de bouwplannen
  4. Het is verplicht om een vergunning aan te vragen wanneer het bijgebouw voor primaire bewoning wordt gebruikt.

Let op: deze lijst met uitzonderingen is niet uitputtend. Raadpleeg hiervoor de brochure van de overheid.

Stap 8. Twijfel je nog? Je kunt een online vergunningscheck doen of neem contact op met de gemeente

Je kunt vaak niet eenvoudig terecht bij de gemeente voor een berekening en deze gaat vaak gepaard met (hoge) kosten. Wel kun je de gemeente gericht vragen stellen waarmee je dichter bij je doel kunt komen. 

Een online vergunningscheck kun je doen op omgevingsloket.nl. Om deze check te doen heb je zelf al het een en ander aan gegevens dat je in kaart dient te brengen waarmee je kunt berekenen of er vergunningsvrij gebouwd mag worden. 

Aanvullende informatie

In vogelvlucht heb je wat gelezen over het vergunningsvrij bouwen van een terrasoverkapping c.q. bijbehorend gebouw. Voor aanvullende informatie verwijzen we je naar de bron van dit artikel of neem gerust eens contact op met een van onze experts. We helpen je graag verder.

Kunnen we je helpen?

Met al je vragen kun je terecht bij Gijs. Namens ons team helpt Gijs je met alle plezier. Je kunt Gijs bereiken op het onderstaande nummer, of stel je vraag per bericht door op de knop te drukken.

Gijs

Gijs

Specialist

Ik wil een vraag stellen


© Copyright Mijnterrasoverkapping