fbpx

Ik wil mijn overkapping dichtmaken, hoe en wat?!

De stap maken van het open houden van je overkapping naar het dichtmaken van de overkapping is een hele aangename.

Vaak hou je de mogelijkheid om de overkapping open te houden wanneer je dit wilt maar kun je anderzijds ook de keuze maken om de overkapping te sluiten waardoor het aantal toepassingsmogelijkheden sterk toeneemt.

In dit artikel bespreken we op welke manieren je je overkapping dicht kunt maken. Daarnaast bespreken we met welke verschillende materialen je een overkapping af zou kunnen sluiten.

Overkapping dichtmaken: materialen

Je hebt de keuze gemaakt; je gaat je overkapping dichtmaken. Maar dan komt de volgende vraag op, met welke materialen ga ik dat doen?

Er zijn in de loop der jaren namelijk nogal een veelvoud aan materialen op de markt gekomen om je overkapping mee af te sluiten.

Afhankelijk van het design van jouw huis of tuin is er misschien een materiaal dat er voor jou uitspringt.

Daarnaast zijn sommige materialen nu eenmaal praktischer dan andere materialen. Maar wees niet bang, we gaan ze één voor één met je bespreken. Lees gauw verder.

 

 

 

Overkapping dichtmaken met glas

Glas is een veel gekozen optie om een overkapping mee dicht te maken. Qua glas zijn er, zoals je ongetwijfeld weet, veel verschillende mogelijkheden op het gebied van afwerking, dikte en de soort glas die gekozen wordt.

Een veelgemaakte keuze op het gebied van glas is een 10 millimeter dik gehard veiligheidsglas. Als je voor glas kiest dan biedt deze keuze vaak veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor schuifwanden en schuifdeuren.

Daarnaast kun je kiezen voor openslaande deuren, zowel naar binnen openslaande deuren als naar buiten openslaande deuren. Bij de keuze voor glas is er, zoals je lees, voor een ieder wat wils.

Overkapping dichtmaken met zeil

Een verandazeil, zoals de naam al doet vermoeden, is een plastic oppervlak waarmee de overkapping, serre of veranda mee kan worden afgesloten. De zeilen zijn er in verschillende maten, opties en zijn daarnaast in verschillende ‘’zeil soorten’’ te verkrijgen. Qua opties kun je bijvoorbeeld kiezen voor een afsluitbaar zeil met klittenband, magneetstrip of een rits. Daarnaast kun je voor een compleet doorzichtig scherm kiezen waardoor binnen en buiten op een aangename manier met elkaar wordt verbonden. Sommige zeilen zijn (gedeeltelijk) afgeschermd. Fijn als je wat meer privacy wil óf juist bewust kiest voor een afscheiding tussen de tuin en de terrasoverkapping, veranda en serre.

Let op met het materiaal dat je kiest qua vervaardiging van het zeil. Een glimmend plastic zeil kan nogal afbreuk doen aan het visuele aspect in combinatie met een fraai(e) huis, tuin en overkapping. Om deze reden raden we aan om in ieder geval eens in het echt te bekijken wat je koopt voordat je het zeil ook daadwerkelijk in huis haalt.

Overkapping dichtmaken: Manieren

Je kunt je overkapping op verschillende manieren dichtmaken. We lopen de mogelijkheden één voor één met je door zodat je er na dit artikel zeker van kunt zijn dat je alle opties in overweging hebt genomen.

Alle voor- en nadelen komen aan bod zodat je weet dat jouw keuze de juiste gaat worden.

Overkapping dichtmaken met plexiglas

Plexiglas kan heel handig zijn om een overkapping af te sluiten, bijvoorbeeld het stuk tussen de schutting en de overkapping.

Middels de plexiglas oplossing hou je nog wel de volledige lichtinval maar weer je de andere elementen zoals wind en regen. Een ander voordeel van plexiglas is dat het relatief goedkoop is in vergelijking met andere materialen.

Eventuele nadelen van plexiglas zijn ook aanwezig. Zo kun je er wel vanuit gaan dat plexiglas minder lang mee gaat en minder lang mooi blijft dan een aluminium afwerking in de stijl van de terrasoverkapping, veranda of tuinkamer.

Bij Mijnterrasoverkapping zeggen we daarom altijd, als je het doet; doe het dan ook goed.

Overkapping dichtmaken met hout

Het is bij uitstek geschikt om de zijkanten van een overkapping dicht te maken met hout. De voorkant van je overkapping dichtmaken met hout lijkt ons wat minder handig; je wil er namelijk nog wel in kunnen..

Hout is, zoals een ieder weet, een erg sfeervolle aanvulling op huis en tuin. Op visueel en design gebied zien we daarom geen enkel nadeel in het dichtmaken van een overkapping met hout wanneer de houtsoort mooi past bij het huis & tuin, en niet te vergeten; de overkapping zelf!

 

 

 

 

 

Overkapping dichtmaken met glazen schuifwand

We beginnen de glazen schuifwand en dat doen we niet voor niets. De glazen schuifwand is naar onze mening toch wel een van de meest praktische maar vooral ook meest mooie oplossingen om een overkapping dicht te maken.

We vinden de oplossing van de schuifwand praktisch omdat je zelf kiest of je de overkapping -als je wil in zijn geheel- open of dicht houdt. Daarnaast kun je door de glazen schuifwanden heen heel erg prettig de omgeving blijven bekijken.

Doordat je contact houdt met de directe omgeving kun je met de glazen schuifwanden heel erg mooi binnen en buiten met elkaar in verbinding brengen om het unieke ‘’binnen-buiten’’ gevoel te creëren.

 

Overkapping dichtmaken met screens

Een screen is een doek dat licht tegenhoudt en daarnaast opwarming (van het glas) van de veranda, terrasoverkapping of tuinkamer tegengaat.

Standaard screens kunnen niet geplaats worden, je hebt namelijk een screen met tweeledige geleiders en een sterk verzwaarde onderlat nodig.

Een screen dat zonder geleiders los hangt krijgt het namelijk extra te verduren en zal veel wind vangen. Vraag bij de plaatselijke specialist na wat je nodig hebt om aanschaf van het verkeerde product te voorkomen.

Zoals je misschien al bedacht had zijn er erg veel opties wanneer je kiest voor een screen bij het dichtmaken van de terrasoverkapping, veranda of tuinkamer.

Zo heb je veel verschillende type screens en zijn er veel verschillende afmetingen. Daarnaast zijn er verscheidene doeksoorten en kleuren waarin een screen verkrijgbaar is.

Tot slot kun je vaak ook nog kiezen uit een screen welke handbediend is óf juist elektrisch verstelbaar is.

 

Overkapping dichtmaken met Lamellen

Deze manier van overkapping dichtmaken is enkel geschikt voor de bovenkant. Naast een ‘normaal’ dak heb je namelijk tegenwoordig ook de mogelijkheid om te kiezen voor een lamellen dak dat (automatisch) geopend en gesloten kan worden.

Door dit dak kun je kiezen uit schaduw of zonneschijn en nat of droog.

Hoe handig is dat? Stel het begint te regenen en je zit nog heerlijk na te borrelen na een barbecue.

Hup, je pakt de afstandsbediening en zorgt ervoor dat de lamellen mooi dicht gaan. Zo kun je mooi blijven zitten met je gezelschap en hoef je niet met z’n allen naar binnen te vluchten.

Of wat als je een gezellig feestje in de tuin hebt gepland maar er is regen op komst.. Normaal zou je twijfelen om het af te zeggen.

Met een lamellen dak heb je de mogelijkheid om te zeggen; jongens jullie kunnen gewoon komen. De lamellen gaan naar beneden en we maken er gewoon een feestje van.


© Copyright Mijnterrasoverkapping