fbpx

Overkapping tegen erfgrens plaatsen?

In basis mag je een terrasoverkapping of tuinkamer plaatsen op de erfgrens. Echter, hier zitten wel wat mitsen en maaren aan verbonden. Lees rustig verder en we vertellen je graag het een en ander over de afspraken met betrekking tot het plaatsen van terrasoverkappingen, veranda’s en tuinkamers.

Wanneer je de tuinkamer of terrasoverkapping wil plaatsen op de erfgrens, dan mag de overkapping een maximale hoogte van twee meter hebben. De maximale hoogte van twee meter geldt voor overkappingen waar geen vergunning voor is aangevraagd. Iedereen weet hoe hoog twee meter is, het is maar de vraag of een hoogte van twee meter voor een terrasoverkapping of tuinkamer wenselijk is op de lange termijn in verband met een doorloophoogte welke vrij laag is. Ga, voor je deze keuze maakt, daarom goed voor jezelf na of deze hoogte geschikt is voor jou.

Ik zoek een overkapping & Ik ontvang graag advies!

 

Overkapping tegen erfgrens wit

Overkapping tegen erfgrens wit

Oké, en verder?

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is de erfafscheiding. Wanneer je een tuinkamer of terrasoverkapping aan de zijde van de erfgrens wil plaatsen dan zou dit weleens kunnen leiden tot dubbele kosten; je bent geld kwijt aan een erfafscheiding en daarnaast aan de wand van de overkapping of tuinkamer die geplaatst wordt.

Om bovenstaande problemen te vermijden is het wellicht een goed idee om het gesprek met de betreffende buren aan te gaan. Hierdoor kun je in veel gevallen tot bepaalde concessies komen en worden scheve gezichten vermeden. Hier bovenop kan het gesprek aangaan leiden tot een kostenbesparing als jullie mogelijk allebei wel een schutting zouden willen en zo de kosten kunnen delen.

 

Overkapping tegen erfgrens plaatsen: nog andere belangrijke zaken?

Let op dat gemeenten in Nederland altijd andere criteria hanteren voor wat betreft de plaatsing van terrasoverkapping en tuinkamers op de erfgrens. Als je een daadwerkelijk uitsluitsel wil hebben dan is het dus altijd een goed idee om contact met de gemeente op te nemen en navraag te doen over jouw specifieke situatie.

Je kunt er ook voor kiezen om de overkapping of tuinkamer te plaatsen zonder contact op te nemen met de gemeente. Hou er dan rekening mee dat er bij een eventuele controle wijzigingen of zelfs een verwijdering plaats dient te vinden van het betreffende bijgebouw.

Zwarte veranda overkapping tegen erfgrens

 

Overkapping tegen schutting

Een vraag die we vaak krijg is of een overkapping tegen een schutting geplaatst mag/kan worden. Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Het juridisch loket geeft het volgende aan over de situatie waarin de erfafscheiding (in dit geval schutting) van u en uw buren is: wanneer de erfscheiding van u en uw buren is mag u doen met uw kant wat u wil, zolang u maar geen schade veroorzaakt.

En qua hoogte? Een terrasoverkapping is namelijk vaak hoger dan een standaard schutting.. Bij veel vergunningsaanvragen is drie meter de maximaal toegestane maat voor wat betreft hoogte wanneer het bijgebouw verder weg staat dan vier meter van het hoofdgebouw.

Binnen vier meter mag er gebouwd worden tot 30 cm boven de vloer van de eerste verdieping van het hoofdgebouw. Zonder vergunning mag er überhaupt nooit hoger dan 5 meter gebouwd worden.

Let wel op dat het feit dat iets legaal is nog niet betekent dat een bijgebouw wordt aangemoedigd door buren. Ga dus altijd in gesprek met de buren en voorkom verrassingen door een check te doen bij het omgevingsloket!

Dus waar kan ik kijken of mijn specifieke situatie voldoet aan de criteria om tegen de erfgrens aan te bouwen?

De overheid heeft alle regels op een website gezet. Je kunt daarom zelf kijken en toetsen of jouw specifieke situatie voldoet aan de eisen. De website welke je hiervoor kunt raadplegen is www.omgevingsloket.nl. Hier kun je, door verschillende vragen te beantwoorden, kijken of je veilig zit zonder vergunning!

Met andere woorden, als je op de omgevingsloket website voldoet aan de gestelde eisen dan hoef je dus geen vergunning aan te vragen. Het is altijd fijner om een terrasoverkapping of tuinkamer te laten plaatsen wanneer je zeker weet dat je voldoet aan de gestelde eisen zodat je later niet in de problemen komt. Wij raden daarom altijd aan om even het omgevingsloket te bezoeken zodat je zeker bent van je zaak.

Overkapping tegen erfgrens met schutting

 

Overkapping tegen erfgrens in wijk met schutting

Hoe werkt dat dan; het omgevingsloket?

Allereerst ga je naar de website www.omgevingsloket.nl toe. Dan vul je je locatie in; de straat waarin je woonachtig bent, de postcode en het huisnummer.

De volgende stap, de werkzaamheden stap, vraagt welke werkzaamheden je zou willen verrichten. Vul de vragenlijst naar waarheid en volledig in. Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld kun je de zogeheten check uitvoeren waarna je weet of je wel of geen omgevingsvergunning aan hoeft te vragen.

Nu is het wel zo dat het omgevingsloket online niet zo gespecifieerd is als menigeen zou willen. Als je geen uitsluitsel krijgt via het omgevingsloket dan is het alsnog raadzaam om de gemeente te contacteren of om contact op te nemen de specialist met wie je in zee wenst te gaan.

Mocht je er niet uitkomen, voel je dan vrij om je vraag bij ons neer te leggen. Specialist René van Mijnterrasoverkapping helpt je met alle plezier. De meeste vragen kunnen wij voor je beantwoorden.


© Copyright Mijnterrasoverkapping