fbpx

4 tips om een veranda koel te houden in de zomer!

De zomer is in het land en de zon begint weer te schijnen, heerlijk! Maar wij als Nederlanders beginnen meteen weer te klagen dat het te warm wordt. Het hoort er ook wel een beetje bij, dat klagen.

Tegen de regen helpt ‘ie wel, die veranda. Maar in de zomer kan het behoorlijk heet worden onder een veranda zoals je misschien al hebt gemerkt.

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen waarmee je de pijn kunt verzachten. Sommige van de maatregelen kun je direct toepassen, voor andere maatregelen moet je eerst toch naar de winkel om te kunnen genieten van een verkoelde veranda.  Lees snel verder!

terrasoverkapping in de zon

Tip 1: Het zonnedoek

Het zonnedoek staat niet voor niets op 1. Het is namelijk één van de favoriete tips die we met je willen delen. Duurzaam, betaalbaar en effectief; het zonnedoek voldoet aan alles wat je nodig hebt. Let wel op: qua zonwering werkt dit product uitstekend, qua koeling is het afhankelijk van of je het product onder of boven de overkapping plaatst.

Het zonnedoek of schaduwdoek, you name it, wordt al duizenden jaren lang gebruikt op alle plekken in de wereld. Het lijkt ook best veel op een zonwering maar uiteindelijk is het zonnedoek een stuk goedkoper.

Een nadeel aan het zonnedoek zou kunnen zijn dat je het met de hand op dient te hangen en met de hand weg moet halen op momenten dat je wél of juist niet van de zon wilt genieten. Maar de vraag is in hoeverre dit een nadeel is; een vliegengordijn laat je vaak ook een geheel seizoen hangen.

Wanneer je het leuk vindt om het heelal in staren dan zou een geautomatiseerde zonwering wellicht beter helpen.

Tip 2: Houd je hoofd koel met een zonwering

Zoals jij en veel andere Nederlanders weten is de zonwering -zoals wij die kennen- een uiterst effectief middel tegen de zon.

Een dergelijke zonwering kan ook op of onder een veranda geplaatst worden. Hierdoor kun je op verzoek kiezen voor zon of schaduw, volledig geautomatiseerd in veel gevallen!

Effectief en zeer comfortabel dus. Maar hoe zit het met de prijs? 1 + 1 = 2. Als je voor een volledig geautomatiseerde zonwering gaat dan zal dit de nodige kosten met zich meebrengen welke het overigens zeker waard kunnen zijn. De vraag is alleen, heb je het ervoor over?

hoe veranda koel houden

hoe veranda koel houden lamellen

3. Een lamellen veranda

Deze tip is niet van toepassing voor degenen die al een veranda hebben laten plaatsen maar voor de mensen die zich nog oriënteren op een veranda.

Je hebt namelijk de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende soorten daken waar sommige daken een uitstekend functioneren in het wel of niet tegenhouden van de zon.

De lamellen veranda heeft namelijk een dak welke te openen valt op het moment dat je daar behoefte aan hebt. Regent het of schijnt de zon erg hard? Dan draai je de lamellen rustig dicht en vertoef je lekker onder de afgesloten veranda.

Kortom; Hi-tech en comfort in één met een lamellen terrasoverkapping!

4. Hoe veranda koel houden? Wees creatief!

Buiten de gebaande paden kun je zelf ook op zoek gaan naar oplossingen om de veranda koel te houden. Wat dacht je van het gebruik van mooi hoge planten wanneer je last hebt van licht vanaf de zijkant of voorkant? Als je planten hebt met een grote blad oppervlakte kun je hier al een heel mooi resultaat mee bereiken.

Je kunt er ook voor kiezen om een airco te plaatsen in je veranda. Echter, wanneer je een open veranda hebt dan is deze oplossing niet bepaald milieuvriendelijk. Zelfs wanneer je beschikt over een volledig afgesloten tuinkamer gaat dit op, een tuinkamer is namelijk niet geïsoleerd.

Last but not least, zorg voor een goede ventilatie. Zorg dat je alles wat je open kunt zetten ook daadwerkelijk open zet. Het is echter regelmatig het geval dat mensen gekozen hebben voor een vast dak zonder openingsmogelijkheid; dan lijkt een zonwering of zonnedoek wellicht toch de beste keus!

hoe veranda koel houden zomers

5. Leg je erbij neer op een hete zomerdag

Je maakt optimaal gebruik van een veranda tijdens de lente, een koele tot warme zomerdag en het najaar. De temperaturen zijn dan vaak optimaal om te vertoeven in deze heerlijke ruimte.

Een tuin op het zuiden in combinatie met zeer hete zomerdagen is natuurlijk vragen om problemen. Je kunt alles nog zo goed hebben ingepakt of geweerd hebben tegen de zon; het is en blijft gewoon lastig om het heel erg koel te houden onder de veranda wanneer het buiten 30 á 35 graden celsius is.

Een laatste snelle tip is om daarom wat externe koeling te zoeken in de vorm van een voetenbadje of iets anders is deze categorie wanneer je toch erg graag onder de veranda wil zitten.


© Copyright Mijnterrasoverkapping