fbpx

De glazen schuifwand

Glazen schuifwanden, wie die toch heeft bedacht! Iedere keer als ik ze open en dicht schuif bedenk ik me dit weer, want wat een aanvulling zijn de glazen schuifwanden op mijn buitenleven. Heerlijk gedurende het hele jaar buiten vertoeven, wat een uitvinding!

Kan ik een glazen schuifwand zonder enige voorbereiding (laten) plaatsen?

Bij het (laten) plaatsen van een glazen schuifwand komt wel de nodige precisie kijken, anders geniet je over een tijdje misschien niet meer zoveel van de schuifwand als deze over een tijdje een of meerdere mankementen krijgt. Dit laatste, de mankementen, is ook de reden dat we een artikel wijden aan de glazen schuifwand. We willen het eigenlijk voornamelijk met je gaan hebben over de fundering van een glazen schuifwand want fundering is in sommige situaties namelijk erg belangrijk!

fundering voor glazen schuifwand onder rail

fundering

 

 

Wat is funderen?

Voordat we het verder hebben over funderen van een glazen schuifwand willen we je eerst wat meer vertellen over funderen in het algemeen, want funderen; wat is dat nou?

Wikipedia zegt over funderen dat dit een gedeelte van een gebouw of bouwwerk is waarop het gewicht van dit gebouw of bouwwerk en alle krachten die erop komen overgedragen worden. Met krachten wordt bijvoorbeeld de wind bedoeld welke tegen het gebouw aan waait waardoor er meer belasting op het gebouw komt.

In Jip en Janneke taal: een fundering zorgt ervoor dat een gebouw of bouwwerk kan blijven staan, ongeacht welke situatie. Daarnaast zorgt een fundering er ook voor dat een gebouw of bouwwerk blijft functioneren zoals het bedoeld is. Bijvoorbeeld: een schuifwand die netjes waterpas blijft lopen in plaats van dat deze inzakt of scheef gaat lopen doordat de basis niet gefundeerd is.

Fundering voor glazen schuifwand

Is een fundering dan nodig voor een glazen schuifwand? Hoor ik je al denken.. Dat verschilt nogal eens. In een ideale wereld kun je de onder rail van de glazen schuifwand plaatsen waar deze hoort en dan zou je de glazen wanden ook kunnen plaatsen. Echter, in de normale wereld komen er nogal eens wat zaken voor als ongelijkheden en niet-stevige ondergronden.

Wanneer heb ik een fundering nodig voor mijn glazen schuifwand?

Aanbieders van glazen wanden verschillen nogal eens qua mening als het aankomt op wel of geen fundering voor de glazen wand. Wanneer je zware tegels hebt die een bepaalde belastbaarheid aankunnen dan zou het kunnen dat op deze tegels de rail voor de glazen schuifwanden geplaatst zou kunnen worden. Wanneer dit niet het geval is, is het mogelijkerwijs wel raadzaam om te kiezen voor een extra funderingsactie. Naast het feit of de tegels sterk genoeg zijn is het ook belangrijk om in kaart te brengen waar de tegels in gelegd zijn, als dit namelijk geen betonzand is dan kan een en ander ook weer tot complicaties leiden in de toekomst.

 

fundering voor glazen wand tuinkamer

fundering voor glazen schuifwand vanaf boven

 

 

Advies van de expert

Vanuit onze kant als leverancier van terrasoverkappingen, glazen wanden, tuinkamers etc. zeggen we altijd dat een persoonlijk advies geen kwaad kan (een beetje á la ‘’Wij van WC Eend adviseren WC Eend’’). In de praktijk zijn er namelijk altijd wel een aantal verschillende situaties waar weer een passende oplossing bij komt kijken.

Wanneer je het dan zelf gaat uitvinden is dat vaak jammer van de tijd omdat er altijd wel een specialist in de buurt is die je kan vertellen hoe een en ander in elkaar steekt en wat voor jou eventueel het best zou passen bij jouw situatie.

 

 

Hoe wordt een glazen schuifwand gefundeerd?

Bij veel leveranciers van glazen wanden wordt er – om te funderen – gewerkt met een funderingskoker (of iets dat hierop lijkt) die wordt gemonteerd met L-profielen ter hoogte van het terras. Onder de funderingskoker wordt om de meter (+-) een tegel geplaatst waarmee de funderingskoker wordt ondersteund. Wanneer deze zaken op een juiste manier gemonteerd zijn dan kan de onder rail op de funderingskoker worden geplaatst en worden bevestigd.

Uiteindelijk kan, wanneer alles gemonteerd is, de lege ruimte tussen het terras en de funderingsprofielen opgevuld worden met op maat gezaagde tegels.

funderingsprofiel glazen wand

glazen schuifwand voorbeeld

 

 

Ik ben zelf niet handig, kan ik de fundering ook laten plaatsen?

Mocht je na het lezen van dit artikel nou denken; dit gaat mij waarschijnlijk toch niet lukken.. Dan is er nog hoop, bij Mijnterrasoverkapping helpen we je namelijk graag. Al sinds jaar en dag maken we mensen blij me extra leefruimte. Of dit nu gaat om het plaatsen van een complete terrasoverkapping, een tuinkamer, een veranda of glazen schuifwanden; zolang we jou maar blij kunnen maken met extra leefruimte.

Bij Mijnterrasoverkapping bestel je dus niet alleen de benodigde materialen, wij komen deze ook bij je plaatsen. Zo ben je dus van A tot Z ontzorgt en hoef je alleen maar te gaan genieten van het (aangevulde) buitenleven met vrienden en familie. Je bent van harte welkom in onze showroom, de koffie staat voor je klaar.


© Copyright Mijnterrasoverkapping