fbpx

 

Overkapping lamellendak

Een overkapping met een lamellendak is een bijzondere eend in de bijt ten opzichte van andere overkappingen. Zoals je misschien al weet is heeft deze soort overkapping een verstelbaar dak. De lamellen, zoals je op de foto onder of rechts ziet, zijn opzichzelfstaande mechanische onderdelen welke het dak openen of sluiten.

De lamellen variant overkapping is in veel soorten en maten beschikbaar. In dit artikel vertellen we je alle ins en outs over dit speciale model. Want speciaal is ‘ie zeker, de lamellen overkapping opent namelijk een legio aan mogelijkheden voor je!

Zoals we aangaven komt de overkapping met het lamellendak in vele varianten ten tonele. Een voor een zullen we al deze varianten met je bespreken zodat je een goed beeld kunt vormen van alle mogelijkheden op het gebied van deze prachtige constructies.

Volautomatische lamellen

Neem het model waarin de aluminium lamellen op het dak volautomatisch zijn en kunnen kantelen. Zoals je waarschijnlijk zelf ook kunt nagaan; de licht- c.q. zoninval zijn volledig af te stellen naar behoefte.

Zo ook geldt dit voor de luchtventilatie. Zoals je ongetwijfeld weet stijgt warmte op, wanneer je de lamellen in de zomer op een warme dag opent dan zal dit zorgen voor een verfrissende lichtcirculatie en -ventilatie.

Wegschuifbaar lamellendak

Een andere variant is het wegschuifbare lamellendak waarmee alle lamellen naar één kant van de overkapping uitschuiven. Door deze constructie krijgt de zon vrij spel en kun je heerljik genieten van warme lente-, zomer- of herfstgloed. Op het moment dat het weer wat minder is kun je ervoor kiezen om de overkapping dicht te laten gaan. Op deze manier kun je heerlijk genieten van zowel beschutting tegen de regen en wind als de zonnige dagen!

 

 

Tuinkamer met lamellendak

De lamellendak optie kan ook geconfigureerd worden in combinatie met een tuinkamer. Op deze manier krijg je een ontzettend unieke samenstelling waarmee je keuze hebt om een compleet afgesloten kabinet te creëren dat geheel bestand is tegen zon, regen, wind en alle andere -op dat moment- ongewenste weersomstandigheden. Wanneer je hier juist wel zin in hebt dan kun je ervoor kiezen om zowel de lamellen als de wanden in de tuinkamer open te stellen om de weersomstandigheden toe te laten. Al met al heb je met deze keuze de meeste vrijheid en mogelijkheid om te kiezen welke weersomstandigheden je wilt toelaten om jou de meeste aangename beleving te geven.

Overkapping met lamellen wand

Het lamellendak is natuurlijk een geweldige uitvinding, maar er is nog meer moois. Zo is er naast het lamellendak ook de mogelijkheid om te kiezen voor de lamellen wand. De woorden lamellen en wand zeggen eigenlijk al voldoende; een lamel geplaatst in de wand van je overkapping, veranda, serre of tuinkamer!

Met de lamellen wand heb je eigenlijk dezelfde mogelijk als met het lamellendak. Echter, naast de voordelen, welke overeenkomen met het lamellendak, heb je nog een extra voordeel met de lamellen wand. Je kunt met de lamellenwand namelijk kiezen voor privacy. Op ieder gewenst moment kun je namelijk kiezen of je de lamel open- of dichtdraait.

 

 

 

 

Overkapping lamellen: zuiniger en comfortabeler wonen

Met lamellen overkapping aan huis woon je zuiniger en comfortabeler, echt waar! Naarmate de dagen korter worden en de nachten langer wordt het gemiddeld genomen ook steeds kouder. Kou betekent een toename in energieverbruik. Maar wat nou als we door middel van een extra isolatielaag de toename van het energieverbruik kunnen reduceren?

Wanneer je een lamellen overkapping sluit en de zon schijnt op de overkapping dan zal dit zorgen voor warmte welke wordt vastgehouden door het afgesloten dak. Op deze manier kun je in de winter extra warmte opvangen én zal je huis door de vastgehouden warmte beter geïsoleerd worden.

In de zomer kan een terrasoverkapping in sommige gevallen voor het tegenovergestelde resultaat zorgen. Een hele warme zomerdag kan leiden tot opwarming van de overkapping omdat het dak voorkomt dat de warmte gemakkelijk op kan stijgen. Zonwering kan hier tegen helpen, echter brengt deze add-on wel extra kosten met zich mee.

Wanneer je beschikt over een lamellen dak overkapping dan kun heb je altijd de keuzemogelijkheid om ervoor te zorgen dat de lamellen lekker open gaan op het moment dat het te broeierig wordt onder de overkapping. Zo is het huis, wanneer je de lamellen open kunt draaien, minder onderhevig aan de warmte van de overkapping. Al met al blijft een warme zomerdag wel gewoon een warme zomerdag die ook zonder overkapping warm is.

Overkapping met lamellen: goedkoop is duurkoop

Een overkapping met lamellendak is specialistisch (vak)werk, net als iedere andere terrasoverkapping. Als prijsbewuste Nederlanders laten we ons (soms) beïnvloeden door erg lage prijzen waardoor de kwaliteit van het betreffende product gewoonweg minder is dan een hoger geprijsd product, zo ook met terrasoverkappingen met lamellendaken.

Verhalen van terrasoverkappingen welke compleet zijn weggewaaid door storm of na een aantal jaar hun schoonheid compleet zijn verloren zijn voor ons geen vreemde verhalen.

Om deze reden willen we benadrukken dat het een belangrijke zaak is dat je goed onderzoekt of de lamellen overkapping waar je oog op gevallen is ook een daadwerkelijk goed product is. De lamellen zijn een mechanische component welke aan onderhoud en slijtage onderhevig is wanneer deze niet goed onderhouden wordt of wanneer je voor een product van mindere kwaliteit kiest.

Om deze reden adviseren daarom altijd om een overkapping altijd eerst in het echt te bekijken voordat je overgaat op koop. Laat je hiernaast ook adviseren door een goede lokale partij -wanneer je zelf niet technisch bent- zodat je weet dat er een specialistisch oog naar heeft gekeken.

 


© Copyright Mijnterrasoverkapping