fbpx

Tuinkamer kosten

In dit artikel leggen we alles uit over de kosten van een tuinkamer en hoe deze kosten zijn opgebouwd. Zo kom je er in dit artikel achter welke materialen er benodigd zijn voor een tuinkamer en welke kosten er gepaard gaan met deze materialen. Ter verduidelijking; een tuinkamer is geen serre. Waar een serre meestal aan het huis is vast gebouwd en is voorzien van isolatie wordt een tuinkamer in de meeste gevallen ook vastgemaakt aan een huis, echter is een tuinkamer vaak niet geïsoleerd. Een tuinkamer kan wel winddicht gemaakt worden met speciale schuifwandtechnieken, hierover later meer.

In basis kun je rekening houden met de volgende prijzen voor tuinkamers in de afmeting 4×3 meter:

 • Een tuinkamer van aluminium in de afmeting van 4 bij 3 meter inclusief montage begint vanaf 12.000 euro
 • Een tuinkamer van hout in de afmeting van 4 bij 3 meter inclusief montage kost zo rond de 10.000 euro

Let op: dit zijn algemene prijzen, vergeleken op meerdere websites en niet de prijzen die Mijnterrasoverkapping hanteert

 

tuinkamer kosten partieel gesloten

tuinkamer kosten tekening tuinkamer

Kosten materialen tuinkamer

Laten we beginnen met een uitleg over hoe de kosten van een tuinkamer zijn opgebouwd. Allereerst zijn er logischerwijs materialen benodigd voor de bouw van een tuinkamer waar kosten aan verbonden zijn. Het kostenplaatje hangt af van de materialen die gekozen worden voor de bouw van de tuinkamer. Zo is een overkapping met een glazen dak bijvoorbeeld duurder dan een overkapping met een dak van polycarbonaat. Qua materialen kun je optioneel ook nog kiezen voor accessoires waarmee je de tuinkamer kunt verrijken, denk onder andere aan een heater of LED-verlichting. Naast de kosten voor de materialen van de tuinkamer is een andere kostenpost de kosten die bij de montage van de tuinkamer komen kijken. Laten de basis qua verschillende materialen eens doornemen.

Aluminium of hout

Een belangrijke vraag voor de kosten van een tuinkamer is die of je kiest voor hout of aluminium. Basismaterialen qua hout zijn namelijk een stuk goedkoper dan aluminium. Echter is de levensduur van deze houtsoorten ook weer stukken korter wanneer je dit vergelijkt met aluminium.

Kosten tuinkamer hout

Zo zijn er qua hout verschillende duurzaamheidsklassen. Zo gaat Douglas hout ongeveer tien tot vijftien jaar mee en is daarmee ingedeeld in duurzaamheidsklasse 3. Ter vergelijking: een terrasoverkapping van aluminium gaat normaliter zo’n 30 jaar mee. Dus, kies je voor hout dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de keuze qua duurzaamheidsklasse.

 • Duurzaamheidsklasse 1 à +25 jaar levensduur
 • Duurzaamheidsklasse 2 à 15-25 jaar levensduur
 • Duurzaamheidsklasse 3 à 10-15 jaar levensduur

Voor veel overkappingen wordt Douglas hout gebruikt dat een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Onbehandeld Douglas hout gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Wanneer je het hout behandeld heeft deze een langere levens duur. Een douglas overkapping begint qua prijs zo ongeveer rond de 2000 euro maar hou rustig rekening met een prijs welke hoger uitvalt.

Kosten tuinkamer aluminium

Het basisgeraamte van een aluminium tuinkamer en die kosten die hierbij komen kijken lopen ook nogal uiteen afhankelijk van de aanbieder van de tuinkamer. Het is maar net wat je wil, een scherp geprijste overkapping van een prijsvechter is natuurlijk goedkoper dan een terrasoverkapping van een exclusieve leverancier en partijen die hier tussenin zitten. Laten we stellen dat een basis terrasoverkapping van aluminium zo vanaf de 3200 euro begint in de afmeting 3000mm bij 5000mm.

 

 

panorama schuifwand

houten veranda laten bouwen

 

 

Verschil hout en aluminium

Zo zie je dat hout in basis vaak iets goedkoper is qua geraamte. De kanttekening die hierbij geplaatst dient te worden is dat hout meer aan onderhoud onderhevig is en daarnaast normaliter ook wat minder lang mee gaat dan aluminium.

Alomvattend kun je dus rekening houden met de volgende prijzen:

 • Kwalitatieve houten overkapping van 3000mm bij 5000mm begint vanaf 2000 euro
 • Kwalitatieve aluminium overkapping van 3000mm bij 5000mm begint vanaf 3200 euro

 

 

Polycarbonaat, glas of houten dak

Vervolgens is het van belang om te gaan bepalen voor welke dak soort je gaat kiezen. In basis wordt een houten dak normaliter alleen bij een houten overkapping gemonteerd. Wel kan het zo zijn dat bij een houten overkapping een polycarbonaat of een glazen dak gemonteerd wordt. Bij een aluminium overkapping wordt er vaak een polycarbonaat dak of een glazen dak gemonteerd dat ook weer geleverd kan worden in melkvarianten in zowel glas als polycarbonaat.

In basis is een glazen dak duurder dan een polycarbonaat dak. Voor een houten dak geldt dat dit vaak een all-in prijs is bij de overkapping. Wanneer je kiest voor aluminium tuinkamer dan kun je vaak kiezen welke dak soort je wil

wat kosten glazen schuifwanden

glazen schuifwanden in een tuinkamer

Wel of geen winddichte schuifwanden? Of ga je zelfs voor een vaste wand?

Op het gebied van het afsluiten van de tuinkamer valt er een hoop te kiezen. Zo kun je voor conventionele deuren kiezen, zo heb je schuifwanden en heb je zelfs tochtdichte schuifwanden. Afhankelijk van de keuze die je maakt worden de kosten van de tuinkamer hoger. Zoals je wellicht al begrijpt zijn tochtdichte schuifwanden tochtdicht, deze zijn daarom wat duurder dan de ‘gewone’ panorama schuifwanden. Naast schuifwanden kun je kiezen voor vast glazen wanden. Zoals je begrijpt is het verschil tussen beide opties dat je de tochdichte schuifwanden en panoramaschuifwanden open kunt maken dat de vaste wanden niet beweeglijk zijn. Qua kosten kun je denken aan:

 • Vaste glazen wand (afmeting 2000mm hoogte bij 3000mm breed) 1700 euro
 • Panorama schuifwand (afmeting 2000mm hoogte bij 3000mm breed) 2100 euro

Kosten montage tuinkamer

Wanneer je zelf niet handig bent of wanneer je graag ontzorgd wordt is het belangrijk om rekening te houden met de montage als kostenpost. Logischerwijs nemen de kosten toe wanneer:

 • de tuinkamer groter is dan gemiddeld
 • de tuinkamer complexer is dan gemiddeld
 • er een veelvoud aan aanpassingen gedaan dienen te worden in de omgeving
 • er veel accessoires geïnstalleerd dienen te worden

In de meeste gevallen zijn er minimaal twee monteurs bezig (soms zelfs drie) om een tuinkamer te plaatsen waar zij vaak een dag of meer voor nodig hebben. In de meeste gevallen komen hier extra werkzaamheden als het leggen van een fundering bij of het afdichten van een dakgoot.

In basis kun je uitgaan van een prijs van 750 euro tot zo’n 1500 euro voor de montage van een conventionele aluminium tuinkamer. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil qua kosten van een tuinkamer. Ga maar eens na, wat een arbeidsuren het kost wanneer je hout op een authentieke manier laat bewerken volgens oude ambacht (beitelen of volgens klassieke houtverbindingen). Wie kan rekenen bedenkt zich dat de kosten voor het laten vervaardigen van dergelijke tuinkamers veel hoger uitvallen dan 1500 euro. Het is dus maar net wat je wil.

Concluderend kunnen we dus zeggen dat de montage gemiddeld tussen de 750 en 1500 euro kost.

 

 

 

opbouw tuinkamer

 

 

tuinkamer met zonwering wat kost het

Fundering

Fundering van een tuinkamer is vaak essentieel omdat de constructie vaak zwaarder is dan bij een terrasoverkapping door de glazen wanden. Hou rekening met een bedrag van +- 400 euro voor de fundering van een tuinkamer van 3000mm bij 4000mm.

Kosten accessoires

Top, je hebt een tuinkamer staan welke mooi is afgesloten met glazen wanden, wil je hier nog accessoires bij of de tuinkamer inrichten? Dan kun je logischerwijs nog rekenen op extra kosten. We laten je zien op welke prijzen je ongeveer kunt rekenen qua accessoires. Prijzen verschillende accessoires:

 • LED-spots: 12 spots kosten rond de 300 á 400 euro
 • Muziek installatie: Een basis muziekinstallatie kost enkele honderden euro’s
 • Heater: een heater voor een tuinkamer begint ongeveer vanaf 175 euro
 • Zonwering: zonwering voor een tuinkamer is een redelijk prijzige aangelegenheid en de kosten kunnen variëren van 2000 tot 5000 euro afhankelijk van of de zonwering boven- of onderliggend is
 • Screens: screens beginnen vanaf enkele honderden euro’s, dit bedrag kan oplopen wanneer je ervoor kiest om de gehele tuinkamer te bedekken met screens

Conclusie

Hopelijk heb je een algemene indruk van wat een tuinkamer kan kosten en welke onderdelen er bij het in kaart brengen van de kosten komen kijken. Hopelijk is het ook duidelijk dat de kosten nogal uiteen kunnen lopen op basis van de materiaalkeuze, de leverancier keuze, het feit of je wel of geen accessoires kiest en of je de tuinkamer wel of niet zelf monteert.

Het allerbelangrijkste tijdens deze conclusie is eigenlijk om te benoemen dat je het best gewoon naar een leverancier kunt toegaan en op de man kunt afvragen of er een offerte uitgebracht kan worden. Zo weet je uiteindelijk of je wel of niet goed zit of dat je verder moet kijken of sparen totdat je bij iets uitkomt dat bij jou en je budget past.

stenen tuinkamer of houten tuinkamer met glazen schuifwand


© Copyright Mijnterrasoverkapping