fbpx

Wat is de betekenis van het woord veranda?

Je hebt het vast weleens ergens gezien of mensen erover horen praten; een veranda. Maar wat betekent het woord veranda nou?

Heel simpel gezegd is een veranda een duur woord voor een afdak dat steunt op palen. Met andere woorden is een veranda vaak een overkapping of een overdekking van leefruimte.

Veranda’s zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn ze er in tientallen meters grootte maar zelfs op de camping zie je soms hele kleine pittoreske exemplaren bij een vakantiehuisje.

 

betekenis veranda gezellig

betekenis veranda hout

 

De oorsprong van het woord: veranda of barandah?

Nu je nieuwsgierig was naar de oorsprong van het woord veranda is het misschien ook wel leuk om te weten waar de mogelijk oorsprong van het woord veranda ligt.

Volgens verschillende bronnen op het internet heeft het woord veranda haar roots liggen in het Bengaals; daar wordt een veranda aangeduid als ‘barandah’ (galerij van pilaren in het Hindi). Wikipedia geeft aan dat het woord barandah via het Engels in het Bengaals terecht is gekomen. De Engelsen hebben het woord op hun beurt weer van de Portugezen overgenomen.

Wat er waar is van al deze potentiële oorsprongen kunnen we niet zeggen. Enfin, je hebt wel wat geleerd over de mogelijke oorsprong van het woord veranda.

Het Amerikaanse straatbeeld kenmerkt zich ook door de veranda, waar de veranda als plek werd gebruikt waar binnen en buiten nu samenkwam. Op deze plek trok je bijvoorbeeld je vieze kleren uit als je terugkwam van het werk.

Welke materialen worden er gebruikt bij het bouwen van een veranda

Het is opvallend om te zien dat er in het Westen (lees: het stukje van Europa waar wij ons in bevinden) veel aluminium veranda’s ten tonele verschijnen. De wat strakkere vormen en robuust ogende veranda’s voeren hier de boventoon.

In mindere mate zien we het gebruik van houtsoorten terug waarmee een wat landelijkere stijl wordt gecreëerd. Hier willen we uiteraard niet mee zeggen dat het niet wordt gebruikt.

In de Aziatische landen en ook de Verenigde Staten zien we voornamelijk het gebruik van de houten veranda terug in het straatbeeld. Waar dit verschil vandaan komt is moeilijk te zeggen. Mogelijk heeft dit iets te maken met bouwtradities, productiefaciliteiten of de beschikbaarheid qua materialen in de genoemde omgevingen.

 

veranda betekenis wit

 

veranda betekenis buitenland

Veranda betekenis: een dak met palen

Om dit artikel over de betekenis van veranda te besluiten hebben we nog een aantal interessante dingen over de veranda op een rijtje gezet:

– Met een veranda vergroot je op de meest eenvoudige wijze je woonoppervlak

– Een veranda wordt al eeuwen- zo niet duizenden jaren lang gebruikt, dat bewijst wel hoe handig en fijn een veranda is

– Eigenlijk is een veranda niet meer dan een dak met een aantal palen. Maar je kunt het zoek gek en luxe maken als je maar wil met een veranda.

– Wist je dat een met glas afgesloten veranda een ’tuinkamer’ wordt genoemd? Als de tuinkamer ook nog eens geïsoleerd is dan heet de ruimte een ‘serre’.

– Ook in de regen kunnen feestjes, barbecues en samenkomsten georganiseerd blijven worden

– Wist je dat een veranda best wel covid-19 proof is? Als je voldoende afstand houdt dan kan er buiten voldoende ventilatie plaatsvinden.

Anderen vertellen

Nu je weet wat het woord veranda inhoudelijk betekent delen we graag nog een aantal anekdotes met je van een van onze klanten zodat je weet hoe fijn het is en kan zijn om gebruik te maken van een veranda.

‘’Vanaf het begin van de lente tot aan het eind van de herfst maken we gebruik van de veranda, zolang de temperatuur het toelaat. De gebruiksmomenten van de veranda verschillen enorm. Soms zitten we ’s ochtends – voor het werk of gewoon in het weekend – te ontbijten en kunnen we genieten van de frisse lucht en zonnestralen. Zelfs na een nacht goede slaap laadt je dan nog extra op.

Een ander gebruiksmoment van de veranda is tijdens het avondeten. Dan kan in je uppie zijn, met vrienden of gewoon gezellig met het gezin. Met vrienden organiseren we soms een gezellige barbecue die wegens de veranda nooit in het water kan vallen. Daarom organiseren we de barbecues ook vaak bij ons thuis. Soms is het ook gewoon heerlijk om na het werk in een van de comfortabele tuinstoelen te ploffen en te genieten van de laatste uurtjes zon van die dag. Na het eten een lekker bakje koffie tijdens de ondergaande zon is voor ons onbetaalbaar.’’

Kijk gerust eens rond op onze website.

 


© Copyright Mijnterrasoverkapping