fbpx

 
 
 

Overkapping laten reinigen

Je hebt een mooie overkapping staan, van hout of van aluminium, maar hij staat al een tijdje en is onderhand vies geworden. Je wil de overkapping (laten) reinigen.

In principe is het goed mogelijk om een overkapping zelf te reinigen met huis-tuin-en-keuken gerei. Maar het kan goed zijn dat je zoiets hebt van dat is mij te gevaarlijk, ik laat het liever door experts doen of ik heb andere prioriteiten. En dat begrijpen we. Daarom leggen we je graag uit welke partij(en) geschikt is/zijn om de klus van het reinigen van de overkapping uit te laten voeren.

 

Waaraan moet een overkapping reiniger voldoen om deze bekwaam te kunnen reinigen?

Sommige apparaten en technieken zijn geschikter dan anderen om een overkapping te reinigen. Zodat jij kunt selecteren welke partij jou het best zou kunnen helpen lijkt het ons daarom handig om dit eens op een rij te zetten.

Zo kan het gebruiken van een hogedrukspuit tijdens het reinigen van een overkapping leiden tot schade. Om deze reden is het in sommige gevallen niet verstandig om gebruik te maken van dit apparaat wanneer er gereinigd wordt.

Telescoopbewassing met osmose water is een bijvoorbeeld een goed alternatief voor het gebruiken van een hogedrukreiniger.

De vakbekwame glazenwasser zou in basis het reinigen van een overkapping op zich kunnen nemen. Vraag altijd even na of hij of zij hier ervaring mee heeft.

Toch zelf aan de slag? Lees hier hoe

Weet je het nog niet zeker en ga je wellicht toch zelf het liefst aan de slag met het reinigen van de overkapping? Dan geven wij je graag nog een aantal tips mee waardoor je het schoonmaken van de overkapping zo efficiënt en effectief mogelijk aan kunt pakken.

Het schoonmaken van een overkapping betekent dat je je met drie verschillende zaken bezig gaat houden, namelijk de goot van de overkapping, het frame van de overkapping en het dak van de overkapping.

De goot

Het schoonmaken van de goot begint met het verwijderen van het vuil dat zich gedurende de niet-schoonmaak periode heeft opgehoopt. Dat kunnen takjes, bladeren en ander vuil zijn. Een simpele klus, maar trek wel even handschoenen aan om bezeren te voorkomen.

Het dak

Er zijn natuurlijk verschillende daken qua overkappingen. Het lamellen dak maak je altijd schoon per lamel. Een nokdak (schuin aflopend) zorgt voor een wat gemakkelijkere schoonmaak beurt omdat het vuil hiervan af stroomt. Het platte dak kan soms wat lastiger zijn. Begin altijd met het verwijderen van vuil zoals takjes en maak de overkapping nat met een tuinslang.

Afhankelijk van de viezigheid van de overkapping kun je ervoor kiezen om deze met (milde) zeep te reinigen.

Al met al lijkt het gehele proces best wel op het lappen van de ramen. 

Net zoals bij het lappen van ramen werk je niet met agressieve middelen of attributen waarmee je heel erg schuurt of lagen aantast.

 

 

 

 


© Copyright Mijnterrasoverkapping